Selamat datang ke blog saya..Segala apa yang terdapat dalam blog ini hanyalah sekadar perkongsian dari diri ini

Tuesday, 5 August 2014

Result HSG & Sperm Test

Assalamualaikum wbt

Appointment 26 Mac 2014 jam 8.30 pagi. Hari ni untuk check sperm En.suami n Jumpa Doktor sekali..Disebabkan sehari sebelum tu en.suami kerja ,jadi pagi 26.03.14 tu baru gerak balik Alor Setar.Sampai je terus g Hospital. Seperti biasa, Umie masuk daftar dulu n En.Suami g parking.Kt HSB ni mmg susah dpt parking.. Dalam pukul 9 baru dipanggil.Kena g buat Sperm test dl..So,kena masuk 1 bilik skali ngn suami utk suami keluarkan sperm..Mesti ramai dah tau kan..Hehe..Tp En.suami keluarkan sendiri je tanpa bantuan Umie..Sorry la 18Sx skit.. Lepas tu bg kt pegawai yg nk buat test sperm.Katanya lg 1 jam akan dapat result..

G kt kaunter depan & bgtau semula utk jumpa Doktor..Sementara tunggu result kitaorg g makan dulu kat kafe..Lapar dari pagi xmkn lagi.Sempat minum je kat rumah. Oder milo n roti bakar je..Kongsi ngn suami..Lepas tu g lepas kat laluan menuju kecemasan.Banyak kerusi menunggu kt situ.Lepas hampir 1 jam masuk balik kat Klinik Pakar O&G.Rupanya no dah dipanggil..Cepat la pulak siap result.Katanya 1 jam.Xsampai 1 jam dah siap..

Seperti biasa,setiap kali mesti kena timbang..Berat masih sama 53kg...Huhu..nk maintain balik 50 xdapat-dapat lagi..Lepas tu masuk jumpa Doktor..Result umie Tube kanan block.Tube kiri normal n lain2 semua normal.Ujian darah hari kedua period pun normal. En.Suami pula low sperm.Hanya 9 juta je.Normal biasanya 22 juta.Dari 9 juta Hanya 4% yg aktif n result Doktor ckp sngt teruk..Susah nak mengandung secara normal @ iui kerana peluang sangat2 rendah.Hanya IVF je peluang agak tinggi. Masa ni memang tak tahu nak kata apa.Terdiam.Pandang muka masing-masing..Doktor pun ada cakap kemungkinan faktor kurangnya sperma & minta ubah apa yang boleh diubah,Seperti berhenti merokok.En.suami mmg seorang perokok.Dah banyak kali suruh stop.Tapi xhenti2 jugak..Tak tahu nak buat apa..
 Doktor bagi tarikh untuk ujian sperma kali kedua 6 minggu lagi pada 11 Mei 2014 untuk tengok result kali kedua .Doktor tak nak buat kesimpulan dari hanya sekali test. 

Lepas dapat Appoiment terus balik.Sementara En.suami g ambil kereta Umie tunggu je kat Tempat menurunkan penumpang..Sampil jalan keluar kepala ni pikir ape pun xtau..Sambil tnggu En.Suami ternampak sebuah van datang dan berhenti menghalang jalan.Seorang lelaki turun bergegas membuka pintu van.Turunkan sorg kanak2.Mungkin anaknya & seorang perempuan mengendong bayi..Bila tengok situasi tu tetiba je air mata mengalir.Umie pun tak tahu kenapa.Rasa sedih,sayu tetiba je datang.

Dalam kereta memang diam je.Dalam kepala dok pikir nak belikan supleman untuk suami.Alang -alang umie ahli Shaklee kan.So pikir nak belikan Vitamin E n Zink untuk suami.Set kesuburan lelaki..Dalam dok pikir tu,en.suami tanya ada tak suplemen Shaklee untuk kesuburan lelaki..Disebebkan xsempat pergi branch umie kirimkan je dari leader shaklee Umie.Dia poskan terus ke rumah.. Start dari tu memang en.Suami hari-hari makan.Zinc sebiji waktu pagi n vitamin e sebiji waktu malam.Tak pernah miss.Alhamdulillah..Konsisten ja.Selalunya susah nak konsisten..

7 comments:

  1. pernah dgr proxeed plus x? supplement utk suami..utk increase count sperm..
    cubala...inshaallah berkesan..
    Selamat Hari Raya ya:) slm kenal

    ReplyDelete
  2. semoga Allah permudahkan usaha umie dan suami. Amin...

    ReplyDelete
  3. Selamat hari raya Umie.,inshaAllah,tiada penyakit yg tiada ubatnya melainkan maut..semoga dipermudahkan segalanya usaha umie..Amin..

    ReplyDelete
  4. salam Umie. doktor saya rekemen Proxeed Plus. boleh try :)

    ReplyDelete
  5. UPT tester murah(rm1.00) dan OPK tester murah(rm1.20/pc), boleh pm atau layari blog saya kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/
    (cara penggunaan pun diberi sekali), produk sy ini menguji adakah anda hamil-(upt) dan mengetahui masa subur anda dalam usaha mendapat zuriat(opk) secara amnya, sms @ wassup di 0122723104

    ReplyDelete
  6. rm1/pc strip test upt pregnancy dan rm1.20 stript test opk kesuburan
    email; lovidoobidoo@gmail.com
    blogshop; http://tester-kesuburan-pregnancy-murah.blogspot.com/
    sms/wassup:puan nor 014800430

    ReplyDelete
  7. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...