Selamat datang ke blog saya..Segala apa yang terdapat dalam blog ini hanyalah sekadar perkongsian dari diri ini

Wednesday, 1 May 2013

Stressssssss 4 TTC

3 hari lepas kita mesej-mesej..Time abg balik hari tu cik P datang..Jd time abg balik 3-6 Mei nanti adalah time O..Jadi boleh lah BD..Ayg gtau abg pasal time O 2..Jd bolehlah usaha lebih..Abg pun ok je..Ayg gtau abg,ayg nak beli OPK supaya lg senang nak tau waktu O..Abg setuju je ngn cadangan abg 2...Sambil-sambil 2 kita ada sembang pasal baby.Apa yang kita sembang malam tu mmg buat ayg happy sangat-sangat...Tak tawu kenapa..Ayg gtau abg yg ayg happy sngt2..Abg tny knp.Jd ayg jwb,ayg pun xtawu.Mungkin sbb apa yang kita sembangan td kot..Last2 dua-dua senyum memanjang.Ayg gtau kat abg yang kita xboleh stress2 ubntuk stabilkan horman dalam badan..Kita kena sentiasa happy2 je..Jangan pikirkan sangat pasal hal yang boleh memberikan tekanan pada diri kita..Abg ckp abg ikut je ape yg ayg ckp..Abg xkisah janji untk kebaikan kita bersama..Jadi ayg pun berazam xnak stress2 dalam apa2 hal pun.Ayg nak relax2 ja.

Ayg da baca dalam dalam group TTC .Ada seseorang rakan TTC share pasal stress boleh mengganggu hormon dalam badan kta.Kadang2 kita tak terpikir pun benda 2 boleh bagi tekanan kat diri kita seperti jln jem..Esok tu bla g kerja jalan okey je,tap ada kereta yang bawa slow sangat.Tapi xnak bg jalan kat org belakang..Nak potong plak xboleh.Kereta dari arah hadapan banyak..Dah jadi kereta api dah memanjang je..Lepas tu lak ereta depan ni asyik breek je.Padahal kereta depan jauh lg..Selalunya bila g kerja mmg relax sangat..Terus buat ayg jd tension..Apa la nsib..Tp ayg teringat pasal xbeh stress.Jd ayg cuba relaxkan diri dengan dengar lagu..Kat tempat keje smuanya ok je..Cuma masa kat asrama je buat ayg naik darah skit..Budak2 punya hal..Asyik kena tegur ja tiap2 hari...Dah keje kita,sabo je lah..Tp bila ngn kwn ayg g asrama xda la rasa stress..Nak tergelak la pulak bla tengok kerenah budak2 tu..

 30 April 2013 hari terakhir jaga asrama.Masa baris pagi budak2 tu tengok je mak tiri dorg ni..Nasib korg la.Sapa suruh dapat peg.asrama yg garang kan..Bila suruh kemas korg xkemas.Suruh lg.Ada yang buat ada yang x buat..Last2 pergi asrama,tengok2kan yang mana patut..Dah tegur pasal laci xkemas.surat khabar bersepah,katil x kemas,pinggan,mangkuk gelas n sudu xkemas hampir 90% dah kemas.Hnya sorg dua je buat hal..Jadi bila mak tiri ni masuk asrama,tengok masih ada lg yang xkemas dengan jayanya mak tiri ni sepahkan lagi asrama tu..Surat khabar di sepahkan lagi kat ruang depan ..Laci yang semak disemakkan lagi n petang jam 3.45 diadakan perjumpaan untuk asrama melur..Saja nak tengok apa reaksi diaorang apabila tengok asrama pagi td..Bila tanya apa jadi dalam asrama pg td..Semua tundukje..Sorg dua je yang jawab..Nak buat lgx?Semua jwb xnak..n minta maaf..Tawu pun..Ini kejadian hari Jumaat 26/4/2013..29/4/2013  bila peri asrama Alhamdulillah semuanya kemas teratur...Boleh pun buat..Saja je nak bg mak tiri korg marah..

30 April 2013 - Malam
Terima pangilan dari abg,lepas tanya khabar abg gtau yg abg dapat msj dari SPA bgtau abg dapat interview ape tah...Tahniah ye bang..Dah dapat bomba,ni dapat lg interview..Lepas pkir2 mmg abg ckp abg xnak p sbb abg dah selesa ngn keje skrg..teruk2  training 5 bulan xan la nak tnggal mcm tu je kan..Buat penat je..Lgpun gred sama je.Jd teruskan je dengan kerja skrg ni..Ayg pun rasa mcm 2 jugak..Abg suruh ayg check ka SPA kalau tolak tawaran interview ada apa2 efect x?Ayg ckp xda pape efect sbb itu haya panggilan interview bukan tawaran keje,kalau tawaran keje mmg dah kena blacklist 3 tahun..Tp abg xpercaya,abg suruh ayg check juga.Ayg ckp kat abg,sama jugak mcm ayg,ayg pn tolak jgak kan tawaran interview.Bukan utk 1 jawatan je tp 5 jawatan skali..Kalau ikutkan lg teruk la..Abg 1 je,ayg 5..Terus abg diam..Marah la 2...So,ayg mengalah la..Ok ayg check..Seperti selaluya,abg mmg xpercayakan apa bini abg ckp,tp abg lebih percayakan ckp kawan2 abg..Bila ayg bawakan bukti baru abg akn ckp.betul la apa ayg cakap..Mmg ayg terasa tp ayg biarkan je sbb nak jaga hati abg..Lepas tu abg tny pasal kereta,Kereta ok ke,ada masalah pape x?Semuanya o,cuma minyak injin je la dah nak cukup.Dah nak kena tkr dah..Abg tny expired brapa,ayg jwb 244lebih..Skrg baru 243lebih..Abg ckp dan la sampai abg balik lg 2,3 hari lg..Ayg ok je..

Lepas tu abg tny duit kereta dh bayar ke.Ayg jwb belum lg..Xsempat lg..ari khamis ni ayg bayar..Terus abg ckap napa xbyr lagi,nak tunggu sampai bila nanti kena surcaj la,ape la n ..........
Ayg dengar je apa abg ckp,lepas 2 ayg ckp kt abg,ari khamis ni ayg bayar,abg jng risau la..Tiap2 bulan kita bayar lebih mesti xkan kena surcas..Lgpun ari khamis baru 2 mei..Terus abg ckp lebih 2 bulan2 lepas punya.Bulan ni mesti kena surcaj..Tah tarih dia 3 hb ke..(cakap mcm pegawai bank..Selama ni dah bertahun kena surcaj pasal sendiri bayar lewat sebulan xpa plak..Bru skrg dah xkena surcaj dah nak kalut)Cakap dlm hati je lah.. Ye...ye..Ari khamis ni ayg bayar..Abg jangan risau k..Ari mata da bergenang,tp tahan je sbb xnak bg abg tau...Lepas tu abg tny duit insurans dah bayar ke..Ayg jwb belum lg,xsempat nak byr lg.Terus abg ckp,nak tungu sampai bila baru nak bayar...Ok,esok ayg g tranfer duit kat insurans kt en.fuat.Abg jng risau la.. Abg cakap selalu boleh je bayar melalui najib kenapa xbayar2 lg..Sat g org dok tny2 pulak pasai pa xbayar2 lg duit insurans.Dah la ambil dengan org.Apa plak org kata...Ayg ckp.abg jng risau la.Sok ayg g bayar..E.fuat xda cl ckp pape pun kat ayg..Lgpun kita cuma ambil insuran under dia bukannya kita guna duit dia bang..Bila kita bank in duit baru dia bayar bang..Abg jangan risau k.. Masa ni mmg dk tahan je perasaan ni..Tarik nafas panjang2 n lepas perlahan sbb xnak bg abg dengar.Cuba untuk tenangkan diri..

Ayg tny abg apa aktiviti abg siang tadi..Abg ckp ada raptai untuk tamat latihan 2 kali lepas tu kena pumping pulak sebab ada budak gaduh..Ye lah semua ada 700 org lebih tentu susah nak kawal..Bergaduh sebab enset hilang..Nasib baik yang gaduh tu rekrut wakaf tapai bkan ipoh..Jd ayg pesan supaya abg simpan enset elok2..Nasib baik ada bag boleh kunci..Lepas tu abg ckp abg letih sbb kna buat raptai n pumping..Letih sebab cuaca yang panas.Ayg suruh abg sabar sikit je lg..Dah xlama dah..Lg 2 hari je nak tamat latihan..Sabar ye bang.Lepas tu abg ckp abg akan bertolak baik dari terenganu ari jumaat jam 3 ptg..Lebih kurang jam 1 pagi sampai la kat umah.Ayg tny ct sampai bila,abg ckp sampai 6.Tp 6 mei sebelum 6 ptg dah nak kena ada dalam kem.Jg 5 hb malam abg akan gerak balik terengganu...Ayg tny,ayg mcm mana?Xboleh ke balik 6 hb pg..Terus abg jwb nak kena ada dalam kem 6 hb,kena la balik sama awal2..Air mata ni dah jatuh dah..Ye la kan..Mana tak sedih kalau nak balik kg tp jd mcm ni plak.Ayg nak tumpang abg Anas blik kg abg xbg..Nape tah.Padahal abg kandung ayg sndiri..Bkn org lain pun..Mmg ayg sedih sngt..Setiap kali abg balik sini,ayg ajak abg balik kg..Tapi xblik2 pun.Abg slalu jwb ada masa nanti kita balik k..Ayg pun nak jumpa family ayg juga..Abg anas bukan nya selalu dapat balik kg..Ayg nak jumpa abg nas,kak rose, alya, ammar n danisya..Ayg rindu kat dorg..Sepanjang  5 bulan abg kat sana 5x abg dpt blik rumah..Selama 5 bulan abg kat sana,baru 1x ayg balik kg..2 pun dgn abg lan..Bgtau nak balik dgn abg lan dl pun abg mcm xnak bg..Tp akhirnya abg bg jugak..Yang sekarang ni xtau lah mcm ne..Nak drive sendiri balik kg abg xbagi..

Lepas tu abg tny jam pukul brapa..Ayg cakap pukul 12.05..Abg ckp esok abg call lg ye syg..Dah lewat..Abg dah ngntuk..Penat sangat..Lepas tu ayg tny,semalam abg tido pukul brapa?Abg ckp kul 11.40.Ayg tny kenapa xtido awal sket..Abg ckp abg penat..Nanti tido awl sket ye syg..Abg ckp,mcm e nak tido awak,nak kena iron baju,kiwi kasut dah la letih2 nak kena buat semua tu lg..Dengan suara mula meninggi..Bila abg jwb mcm 2 mmg ayg nangis sunguh2...Mmg ayg terasa sangat2..Ayg jawab ok je lah...Ayg pun dah tak mampu nak cakap pape...Tapi ayg gagahkan juga cakap.ayg tahan supaya abg xtau ayg sedang nangis...Lepas abg wish n yg curuh abg jaga diri terus abg letak fon..Lepas tu mmg ayg nangis sungguh2...Ayg pun xtau pkul brapa ayg tido mlm td..yang pastinya lebiah dari ukul 2 pg...
Ayg tau abg penat,abg letih..Xkan sbb abg penat n letih abg nak marah ayg..Ayg xpenat ke..Ayg pun keje juga.Semuanya ayg kena buat sendiri..Bkn utk diri ayg je,tp untuk keluaga abg jugak..Untuk adk2 ang..Semua ayg buat..Ayg xpenah ckp pape pun kt abg..

Abg buat ayg stress ke...Entah la...Lepas nangis dok pikir,mcmne aku nak happy2 selalu kalau asyik kena marah je...Mood pun dah ke laut..Hormon taktau la apa dah jadi..Entah2 dah balik kg..Tapi disebabkan semangat nak TTC ni Start buat OK pd CD 11 ,Da 2 hari buat OPK,hari 1st bayang pun xda.hari ni plak,bangun tido terus g bua OPK hanya bayang je yang nampak.Sadis betol la..BTT plak dah 4 hari suhu 36.3 e..Sama je graf 2...Tinggal lg 2 hari je sblum e.suami blik..Berjaya ke x cycle kali ni..Nak tngk OPK n suhu esok plak mcm ne..Ptg tg mandi ada jumpa EW..Bila jumpa EW ni buat ku tersenyum sorg2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...